Terug naar ahak.nl 85 Werken bij

MIKE VAN PUTTEN | UITVOERDER

Lekker buiten werken

‘Het was september 2004, ik was 18 jaar, twee maanden voordat ik 19 zou worden. Ik had de LTS Metaaltechniek in Zaandam gedaan en daarna twee jaar de vervolgopleiding constructie, plaatwerk en lassen. Tijdens die opleiding liep ik stage bij een bedrijf in aluminium silo’s. Het was in een stoffige hal en ik moest de hele dag boren. Dit is niet voor mij weggelegd, wist ik al heel snel.  Dat lassen, dat wordt hem niet.

Op een feestje had ik het erover met mijn ploegchef, met wie ik het heel goed kon vinden. Die zei: “Weet je wat ik wat voor jou vindt? Lekker buiten werken, met een ploeg.” Dat was ik met hem eens. Zodoende ben ik aan het speuren gegaan.

Eerst grondwerker

Toevallig zag ik een vacature bij een uitzendbureau voor de functie van grondwerker bij A.Hak. Ik heb gesolliciteerd, maar ik dacht niet dat ik het zou worden. Ze vroegen om een rijbewijs. Dat had ik nog niet. Ze vroegen om ervaring in grondwerk. Dat had ik ook nog niet. Kom maar op gesprek, zeiden ze, dan zien we het wel. Waarschijnlijk had ik de mazzel dat een jongen die drie straten verderop woonde me kon ophalen om naar het werk te gaan. Ze gaven me de kans en ik mocht de eerstvolgende maandag beginnen met grondwerk.

Het hele land door

Al snel wist ik: ik zit goed hier. Lekker buiten, met een leuke ploeg collega’s. Na een aantal jaar heb ik op kosten van A.Hak de opleiding vakman kabelwerker gedaan en ben ik dat een aantal jaar gaan doen. Vier of vijf jaar geleden ben ik voorman kabelwerken geworden. Ik ging het hele land door. Soms met een ploeg van tien man, soms met twee. Heel verschillend. De ene keer op Goeree-Overflakkee, dan weer in België of voorbij Arnhem. Zo heb ik ongeveer drie jaar in de kost gezeten, maar tegenwoordig werk ik gelukkig wat dichter bij huis. De projecten zijn inhoudelijk ook steeds verschillend, al gaat het altijd om veranderingen aan het energienetwerk. De ene keer doen we nieuwe aanleg, dan weer verwijderen we oude (oliedruk)kabelverbindingen.

Veel bereikt

Vorige jaar heb ik mijn diploma Uitvoerder Ondergrondse Infratechniek gehaald, en vanaf dit jaar ben ik ook officieel uitvoerder. Dan heb je het project van A tot Z in de hand. Steeds weer met een leuke ploeg, dat is mooi. Als ik er zo op terugkijk, ben ik er trots op dat ik dit in vijftien jaar heb bereikt: van grondwerker naar uitvoerder. Wat mijn toekomstdromen zijn? Dat weet ik nog niet, maar wat het ook wordt, ik wil niet te veel binnen zitten. Lekker buiten werken is voor mij toch wel heel belangrijk. Daar had die chef van zestien jaar geleden gewoon gelijk in.’